2011

As Mr Christopoulos was explaining the Benefits of Contact Lenses...     "As Mr Christopoulos was explaining the Benefits of Contact Lenses..."

  olie op doek h70 x b90cm,
  januari 2011
 

Een gevoel van verlies heb ik al vaker uitgebeeld en heb het aan de fantasie van de kijker overgelaten wat het verlies precies was (bijv. "Something in the Depth"). Waarom ook niet? In dit geval heb ik er een ludieke draait aan gegeven door voor een concrete titel te kiezen, zodat je er op een bepaalde manier naar kijkt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een contactlens ben je zo kwijt. Maar waarom is een jongen in precies dezelfde houding daarachter ook op zoek? Helpt hij zijn vader (vader?) de lens te vinden, of is dit een herhaling van de geschiedenis, gevangen in één plaatje? Ongetwijfeld maken we dezelfde fouten als anderen voor ons en overkomen ons dezelfde ongelukken. En dan maar hopen dan we ons weer kunnen hervinden.


Chicken Run     "Chicken Run"

  olie op doek h70 x b90cm,
  februari 2011
 

De titel is eigenlijk een woordenspelletje op 'kippenren' (verblijf voor kippen) en kippen die het op een rennen zetten. Als kippen rennen gaat dat normalerwijze om voedsel. Als er ergens iets lekkers valt te halen zijn ze er als de kippen bij om als eerste in de pikorde het lekkers in te pikken. Hier echter laat ik een andere kant van de kippenaard zien, nl. de stresskip. Er hangt dreiging in de lucht en er is geen schuilplaats ondergronds of als in de Vietnamese jungle. Rennen dan maar!


Maartje Houben     "Maartje Houben"

  olie op doek h50 x b60cm,
  april 2011
 

Het is niet mijn gewoonte om schilderijen op bestelling te maken, simpelweg omdat opdrachtgevers per definitie iets anders in gedachten hebben dan ik maak. Ze kunnen gewoonweg niet mijn gedachten hebben en verzinnen wat ik verzin. En daarnaast doet de verf zelf ook nog dingen die ik niet in de hand heb. Toch ben ik de uitdaging aangegaan om een portretje te maken van de dochter van een collega. Vandaar dat de titel ook gewoon haar naam draagt en verder helemaal nergens naar verwijst. Ik heb een paar foto’s gemaakt en daarnaar geschilderd. Voor het eerst een portret dat moet lijken op een echte persoon en helemaal niet slecht, al zeg ik het zelf. Dit schilderij zal waarschijnlijk het laatste zijn in een regelmatige productie. We hebben op dit moment een oude boerderij gekocht die flink gerestaureerd en gerenoveerd moet worden voordat we er in kunnen gaan wonen. Aan het maken van schilderijen zal ik voorlopig niet snel toe komen, ben ik bang.


top Top vorige 2010 volgende 2012