2010

Rainbow life     "Rainbow life"

  olie op doek h83 x b103cm,
  januari 2010
 

Van kindertijd tot ouderdom in één doek, met het leven er tussenin in alle kleuren van de regenboog. De verticaal geaccentueerde fases van het leven hebben allerlei schakeringen. Dit keer zijn de kleuren erg vrolijk, dus het lijkt erop dat het jongetje de goede kaarten is toebedeeld. Het jongetje komt voor op een foto van Paul Almasy, genomen in het toenmalige Saigon, tegenwoordig Ho Chi Minh City, Vietnam.


Beauty in a Barn     "Beauty in a Barn"

  olie op 3-D doek h70 x b90cm,
  februari 2010
 

Dit is niet een sprookje van een mooie vrouw en een lelijk beest, want het varken is prachtig en schattig. Geen wezen is beestachtiger dan de mens, hoe mooi die zich ook voordoet, en de dieren hebben zich maar te schikken naar de mens. Op het eerste gezicht kun je je afvragen hoe lang het zal duren voordat dit varken op het bord van de chique dame belandt, maar bij nader inzien lijkt het hier niet om een bio-industrievarken maar om een kinderboerderijvarken te gaan. Heeft die geboft… De dame is geplukt uit een krantenillustratie van Yvonne Kroes.


It Takes all Sorts, no. 9     "It Takes all Sorts, no. 9"

  olie op doek h30 x b30cm,
  maart 2010
 

Het jonge meisje dat een chocoladeijsje eet is Rianne Frissen, de vriendin van mijn jongste zoon Tei. Ze vond het portretje dat ik van Tei zo leuk, dat ze er ook graag een van haar zelf wilde. Daarom leverde ze een stel jeugdfoto’s aan, waaruit ik die met het ijsje koos.


It Takes all Sorts, no. 10     "It Takes all Sorts, no. 10"

  olie op doek h30 x b30cm,
  april 2010
 

Geloof het of niet, maar dit negroïde type is gebaseerd op een foto van de op-en-top blanke Nederlandse danser Hans van Manen. Ik vond de belichting in de foto zo speciaal dat ik het in een schilderijtje wilde proberen, maar dan met een 'buitenlands' kleurtje.


The Snapshot     "The Snapshot"

  olie op doek h64 x b84cm,
  mei 2010
 

Velen vinden het waardevol om belangrijke personen, dingen of momenten op foto vast te leggen. Op de oorspronkelijke zwart-wit foto, van de Amerikaanse Abigail Heyman (Magnum), wordt een kleinkind in een kinderwagen gefotografeerd. Dat kind heb ik hier weggelaten zodat de kijker zelf kan invullen wat deze dames aan het fotograferen zijn.


Saint Petersburg 1906     "Saint Petersburg 1906"

  olie op doek h83 x b103cm,
  juni 2010
 

In El Pais stond ooit een rapportage over de Russische oktoberrevolutie met prachtige foto's. Een van de foto's toont de vier dochters van de laatste tsaar Nikolaas II. Deze foto is in 1906 genomen in Peterhof, het paleizen- en tuinencomplex van Peter de Grote ten zuidwesten van Sint-Petersburg. Op de foto staan v.l.n.r. Olga, Tatiana, Maria en Anastasia. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werden de Romanovs vermoord: vader Nicolaas, zijn vrouw Alexandra, zijn zoon en troonsopvolger Aleksey en de vier dochters. Ik probeer een dromerige, melancholieke sfeer op te roepen waarin de kijker niet weet of hij nu aangetrokken wordt door de meisjes of afkeer voelt omdat ze veel te bevoordeeld zijn of medelijden heeft voor hun toekomstig lot.


It Takes all Sorts, no. 11     "It Takes all Sorts, no. 11"

  olie op doek h30 x b30cm,
  juli 2010
 

Ook deze types zijn er: ganstarappers met zonnebrillen en foute gouden kettingen. Een tekening van Erik van Lieshout uit de Volkskrant van 16 december 1999 leidde tot dit portret.


top Top vorige 2009 volgende 2010